Strona główna » Norweski śledź na polskim stole

Norweski śledź na polskim stole

dodane przez: Piotr B
Norweski-sledz-na-polskim-stole

Norweski śledź inaczej

Zaskocz rodzinę ciekawym i świeżym smakiem! Dziś szybki przepis na niebanalnego norweskiego śledzia.

Pikantna pasta śledziowa z warzywami podawana z gotowanym jajkiem.

Składniki :

3 filety ze śledzia norweskiego
100 ml białego wytrawnego wina
2 marchewki
1 por
1 cebula czerwona
1 papryka czerwona
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki pikantnego ketchupu
Olej do smażenia
Natka pietruszki
Gorczyca, sól, pieprz czarny
4 jajka

Przygotowanie:

Warzywa pokroić w paski lub zetrzeć na tarce jarzynowej, na grubych oczkach. Na oleju zeszklić cebulę, a następnie dodać warzywa.  Całość podsmażyć, a następnie podlać białym winem. Wino odparować i dodać koncentrat pomidorowy, pikantny ketchup i przyprawy. Sos odstawić do przestudzenia. Sprawionego  śledzia pokroić w drobną kostkę, połączyć z warzywami i natką pietruszki. Pikantną pastę podawać na ugotowanych na twardo jajkach.

Źródło: materiały pochodzą ze strony Ambasady Norwegii w Warszawie (amb-norwegia.pl)
Fot: sxc.hu

Polecamy również:

Prace norweskiego fotografika Rune Erakera w Polsce
Norwegowie studiują w Polsce
Przepisy na norweskie potrawy – norweski śledź
Praca w norweskiej gastronomii

Podobne artykuły